Toftairforce
www.toftairforce.dk
 

Endelave Flyveplads
Boganmeldelse

 

 

 

 

 

 

 

Indbydelse til en udflugt i det vestjyske

I museet finder du Danmarks ældste militærfly, en Berg og Storm fra 1912 og ligeledes Danmarks ældste privatfly, en De Havilland Hornet Moth fra 1935, oprindelig solgt til Royal Singapore Aeroclub, og i 1939 købt af to danske ansat i ØK og som fløj flyet til Danmark.

Museet råder på nuværende tidspunkt over 3 udstillingshaller. KZ hallen rummer et stykke dansk industri historie i form af en komplet samling af de 10 flytyper som Kramme og Zeuten byggede i årene 1937 til 1952, hvoraf 6 stadig vises i luften ved særlige lejligheder. Imellem dem er et fly, som har skrevet Danmarkshistorie, nemlig det 2 motors KZ IV ambulancefly, som Røde Kors vicepræsidenten grev Folke Bernadotte benyttede som kurermaskine, da han forhandlede med Himler om overførsel af danske og norske koncentrationslejr fanger til Sverige hen mod slutningen af krigen i foråret 1945.

I den store hal ses luftvåbnets historiske samling som omfatter store fly som DC III og Catalina, såvel som alle typer jagere lige fra Gloster Meteor til F 16 og forskellige helikoptere.

I den gamle hal ses forskellige småfly: militære træningsfly fra England, Belgien, Tyskland og Danmark, samt en bred vifte af andre luftfartøjer, som har været anvendt i Danmark både civilt og kommercielt. Mange er luftdygtige. Der udstilles desuden effekter relateret til flyvning.

I ankomsthallen findes en shop med bøger og ting med relation til flyvning, ligesom der er mulighed for en kop kaffe. I videobiografen kan man slappe af og se film om fly.

Større selskaber bør bestille kaffe i forvejen ligesom Rundvisning skal bestilles i forvejen.

Velkommen til Vestjylland.

Vestjylland byder også på andre seværdigheder, så der er gode muligheder for at arrangere en heldagsudflugt: Der kan nævnes Bundsbæk Mølle med naturpark, Dejbjerg Jernalder og kopi af Dejbjergvognen; Bork Vikingehavn og Skjern Å naturprojektet med trækfærge og vildheste til naturpleje. Desuden Ringkøbing museum med særudstillingen "Hvad bunkeren gemte", Øster Lem Hede med 200 tønder land oldtidsagre fra Jernalderen, samt Strandingsmuseet i Thorsminde.

www.flymuseum.dk   www.levendehistorie.dk   www.strandingsmuseet.dk

www.smedegaarden.dk   www.stauninghavn.com


 

Tv udsendelse

Se udsendelse fra TV Midt/Vest